1 Aralık 2011 Perşembe


IR (INFRARED - KIZILÖTESİ) SİNYAL İLE SES İLETİMİ VERİCİ DEVRESİ


DENEYİN AMACI         : Kızılötesi  ile ses iletiminin incelenmesi
TEORİK BİLGİLER       : IR (Infrared - Kızılötesi) sinyaller, insan gözü tarafından görülmeyen bölgede yayılan ve çeşitli kontroller sağlayan sinyallerdir. Bu sinyaller ile ses sinyalinin iletilmesi de kısa mesafeler için yapılabilmektedir.
DENEY BAĞLANTI ŞEMASI:
                  

DENEYDE KULLANILAN ALETLER:
Devre Şemasında belirtilen elemanlar

DEVRENİN ÇALIŞMASI           :
         Şekilde IR sinyal vericisi görülmektedir. Devre, 1 metre mesafeye kadar ses sinyali iletimi yapabilir. Devre, girişine kapasitif mikrofon yardımı ile uygulanan ses sinyalini basit bir modülasyon işlemine tabi tutarak IR LED üzerinden alıcıya yollar.


IR (INFRARED - KIZILÖTESİ) SİNYAL İLE SES İLETİMİ ALICI DEVRESİ

DENEYİN AMACI         : Kızılötesi ile ses iletiminin incelenmesi
DENEY BAĞLANTI ŞEMASI:
                            

DENEYDE KULLANILAN ALETLER:
1-Devre Şemasında belirtilen elemanlar

DEVRENİN ÇALIŞMASI          :
Şekil' deki devre, IR sinyal vericisinden gelen sinyali NPN foto transistor ile alır. Bu sinyali demodülasyon işlemine tabii tutarak, sadece ses sinyalinin hoparlörden duyulmasını sağlar. Hoparlöre aktarılan güç yaklaşık 0,25W civarındadır. Verici ve alıcı devreleri yapı itibarı ile birkaç malzeme değeri ve bağlantısı dışında aynı sayılırlar. Bu basit verici / alıcı sistemi ile 1 metrelik mesafelerde ses sinyali, IR (Kızılötesi) sinyal ile taşınmış olur. Devreler kurulduğu zaman şu hususa dikkat edilmelidir. Yayın yapılan ortamın son derece parazit sinyalden arınmış olması gerekir. Devrenin hassas olmasından dolayı, bulunulan ortamda çalışan floresan lamba bile olması devreyi olumsuz etkiler.
       

0 yorum:

Yorum Gönder