28 Kasım 2011 Pazartesi

DENEYİN AMACI         : PWM sinyalinin incelenmesi
TEORİK BİLGİLER       : PWM ( Pulse Width Modulation ), üretilen darbelerin (pulselerin) genişliklerinin kontrol edilerek ( veya değiştirerek ) üretilmek istenen analog değerin elde edilmesidir.

PWM elektrik ve elektronikte birçok alanda, farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Telekomünikasyon, güç, voltaj düzenleyiciler, ses üreteçleri veya yükselteçler gibi çeşitli uygulama alanları ve farklı uygulamaları bulunmaktadır. Heralde günümüzde PWM'in en çok duyulduğu yer, güç kaynaklarıdır. SMPS (Switched mode power supply) güç kaynakları, düzenlenecek olan çıkış voltajlarını bu teknikten yararlanarak elde etmektedirler. Bu sayede, yüksek akım ve düşük voltajlı güç elde edinimleri için, transformatörlerden çok daha etkini ve çok daha küçüklerdir. Bilgisayarınızın kasasındaki güç kaynağını düşündüğünüzde, 350Wattlık çıkış gücüne sahip olan bir güç kaynağının nasıl bu kadar küçük ve etkin tasarlandığının cevabı SMPS olmasıdır.
DENEY BAĞLANTI ŞEMASI:
                                                   

DEVRENİN ÇALIŞMASI           :
       Çoğu zaman düşük güçlü DC motorların hızlarını, bir transistor ve beyzine bağladığımız ayarlı direnç vasıtası ile gerilimi değiştirerek ayarlama yoluna gideriz. Bu tip uygulamalarda ısı olarak kaybolan güç fazladır. Aynı zamanda motor devri regülasyonlu değildir. Son yıllarda geliştirilen PWM teknolojisi ile (PWM : Pulse Width Modulation = Darbe Genişlik Modülasyonu) motor kontrolları daha verimli ve güvenli hale gelmiştir. Şekil’de basit bir PWM kontrollü devre ile 6V luk DC motoru kontrol eden bir devre görülmektedir. Osilatör tarafından üretilen darbenin genişliği değiştikçe, motorun hızı da değişecektir. Darbe genişliği arttıkça motorun hızı artacaktır. Devredeki ayarlı direnç darbe genişliğini değiştirmek için kullanılır. Darbe genişliğinden doğacak gerilim değişimlerini daha iyi takip ettiği için çıkışa MOSFET transistor bağlanmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder