23 Kasım 2011 Çarşamba

Amplifikatör müzik sistemlerinde yükseltici olarak kullanılır. Kaynak cihazlardan (CD çalar, pikap gibi) çıkan ses sinyallerini güçlendirerek hoparlörlere gönderme görevini üstlenir. Çeşitli mimariler ve bu mimari özelliklere dayanan sınıflandırmalar mevcuttur, ama asıl sınıflandırma transistörlü yapıda olanlar ve vakum tüplü, yani eskiden beri Türkçe'ye yerleştiği şekli ile, lambalı yapıda olanlar arasındadır. 2 ve 4 kanallı olarak piyasada mevcuttur.
Bunlarla birlikte son yıllarda yaygınlaşan hibrid (melez) tasarımlar da vardır. Yine bunlara ek olarak entegre yapıdakiler, giriş/güç katı ayrı kasalar halinde üretilenler ve monoblok (güç amplileri için) şeklinde ana yapıdan bağımsız alt sınıflandırmalar da mevcuttur.
Şekil' de stereo olarak gerçekleştirilecek devrenin sadece tek kanalı (left -sol kanal) gösterilmiştir. Stereo uygulama için sağ kanal da bu devrenin aynısı olmalıdır. Devre girişine, bass sesler için alçak geçiren filtre, tiz sesler için yüksek geçiren filtre deVre konulmuştur. Böylece aktif hoparlör filtresi elde edilmiş olur. Bir kanal için kullanılan TDA2009' un çıkış uçlarından bir tanesine bas hoparlör (woofer), diğerine tiz hoparlör (tweeter) bağlanmıştır. Bu hoparlörler bağlanırken dikkat edilmesi gereken husus, alçak geçiren filtrenin olduğu devreye bas hoparlörün, yüksek geçiren filtrenin olduğu devreye tiz hoparlörün bağlanmasıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder