12 volt DC gerilimi 220 volt AC gerilime çevirmek günlük hayatta ihtiyaç duyduğumuz bir devredir.Mesela hayatının büyük bir bölümünü arabada geçiren taksi sürücüleri cep telefonlarını şarj etmek için bu devreyi kullanırlar kamyon şoförleride aynı şekilde sadece cep telefonu şarj etmek için değil diğer bir çok cihaz AC 220 volt istemektedir bunun için bu devreyi sizlerle paylaşmak istedim.
Devreye enerji uygulandığında her iki transistörde iletime geçmek isteyecektir.ancak transistörlerin ve dirençlerin tolerans farklılıklarından dolayı transistörlerden birisi daha önce iletime geçer.önce q1 in iletime geçtiğini kabul edelim.bu anda q1 in emiter ucundan giren elektronlar q1 in kollektör ucu ve trafonun üst ve orta ucundan dolaşarak kaynağın (+) ucunda devresini tamamlar.bu elektron akışı kendi oluşturduğu zıt emk nedeni ile yavaş yavaş maximum a doğru yükselir. yükselen bu akım trafonun üst ve orta sargısı etrafında şiddeti yükselen bir manyetik alan meydana getirir.bir süre sonra trafo nüvesi manyetik alana karşı doyuma ulaşacağından q1 den akan akımda maximum seviyeye ulaşır. bir an için q1 akımı maximumda sabit kalır.q1 in maximumda sabit kalması manyetik alanın azalmaya başlamasına neden olur. azalan bu manyetik alanın oluşturduğu gerilim q1 in beyz geriliminin düşmesini sağlar.bir süre sonra q1 kesime gider.q1 in kesime gitmesiyle pozitif polarma olan q2 iletime gider.q2 nin iletime geçmesiyle bu transistörün emiterinden giren elektronlar kollektöründen çıkıp trafonun alt ve orta uçlarından dolaşarak ataryanın (+) ucunda devresini tamamlar.q2 nin emiter-kollektör uçlarından akan akımın değer değiştirmesi birinci transistörde olduğu gibidir.
Trafonun üst-orta ve alt-orta uçlarından sırayla ve şiddeti değişerek akan akım etrafında şiddeti ve yönü değişen manyetik alan oluşturur.bu manyetik alan trafonun çıkış sargısında yönü ve şiddeti değişen gerilim oluşturur.bu gerilimin değeri trafonun çıkış sargısının sipir sayısına bağlıdır.elde edilen bu gerilim istenildiğinde ac olarak istenilidiğinde de dc’ye dönüştürülerek kullanılabilir.
Yukarıda da bahsettiğim gibi transistörler birbirine zıt çalışırlar.q1 iletimde iken q2 kesimde olur.aynı şekilde trafo uçları da birbirine ters polarma olurlar.bu uçlardan akımı geçiren de q1 ve q2 transistörleridir.q1 aktif olduğunda üst-orta q2 aktif olduğunda alt- orta uçlar arası manyetik alan oluşturur.
0 yorum:
Yorum Gönder