SCR Nedir?
SCR, PNPN elemanlar içinde en çok ilgi çeken yani reytingi yüksek bir yarıiletken elamandır.
Tristör ne işe yarar?
bir çok yerde kullanılıyor. anahtarlama (yani röle kontrolü gibi), zaman geciktirme devreleri,güç kaynakları,statik anahtarlar,motor kontrolleri, doğrultucular,kıyıcılar tersleyiciler,saykıldönüştürücüler,akü şarj makineleri, UPS ler, koruma devreleri, ıssıtıcı kontrolleri, ve faz kontrolleri gibi yaygın kullanım alanı var.
Tristör devrede kısaca şöyle çalışır.
Tristörün Anoduna bağladığımız bir yük mesela lamba Anoda artı , Kadodada eksi vermemiz halinde lamba yanmayacaktır. Yani Anoda artı Kadoda eksi vermek yeterli değildir. Bu durumda Geytede tetikleme akımı vermek gerekir.
Bir an için Geyte tetikleme akımı verilip geri kesilse dahi Tristör üzerinden gecen Akım akmaya devem eder. Bu yolla yapılan akım kontrolü devreyi hem koruyacak hemde tristör üzerinden bir kontrol işlevi yapacaktır.
Buna bağlı olarak kullanılan transistörlerin kesime yada doyuma götürülmeleri işlemi yine tristörler vasıtasıyla yapılabilir.
tristörlerin bu yapısından dolayı en büyük problemi daha doğrusu en zor tarafları söndürme, yani kesime götürme işlemidir.
Aşağıda internette bir sayfadan aldığım animasyonda tristörün anahtarlama olarak kullanımı görülmektedir.
1 K lık direnç üzerinden Kapı gerilimi uygulanmakta ve tristör kapalı devre durumuna geçip Buzzer i çalıştırmaktadır.
Eğer iletime geçme esnasında gereken anot akımı çok büyükse başlangıçtaki di/dt oranı da yüksektir. Aşırı yüksek başlangıç katot akımı yoğunluğundan sakınmak için gate – katot çevresinin uzun olması gerekir. Bu şekil deki düzenleme ile sağlanabilir. Burada SCR1in yardımcı SCR2 ise ana elemandır.
Yükseltici kapılı tyristörlerin dinamik karakteristikleri büyüktür. Tipik olarak dv/dt 1000v/us, di/dt 500amp/usdir.
GATE’DEN TIKANABİLEN TYRİSTÖRLER: GTO kısaltması ile tanınan gate den tıkanabilen tyristörler SCRler gibi gate ine uygulanan pozitpals ile iletime geçerler. Fakat yalıtıma geçebilmeleri için gate uçlarına negatpals uygulamak gerekir. Bir GTOnun sembolü şekli 6daki gibidir. Yalıtıma geçmeleri için gereken negatpals iletime geçmeleri için gereken negatpals den daha büyüktür. SCRlere benzer akım ve gerilim değerlerinde imal edilirler. Aşağıda görülüdüğü gibi iki sembol vardır ikisiyle de karşılaşabilirsiniz.
GTO ların SCR lere göre üstünlükleri:
a Zorlanmış komitasyon teknikleri kullanılmadığı için komütasyon elemanları yoktur böylece fiyat ağırlık ve hacim yönünden duşüktür,
b Komütasyon bobinlerinin olmayışından dolayı akustik ve elektromanyetik gürültüleri yoktur,
c Hızlı yalıtıma gitme özelliğinden dolayı yüksek anahtarlama frekanslarında kullanılırlar,
d Kullanıldıkları konvertörlerin verimini yükseltirler.
SITHlerin iletim dirençleri ve gerilim düşümleri küçüktür yüksek akım ve gerilim sınırlarında imal edilebilirler anahtarlama hızları yüksek dv/dt ve zamanları 1 us ile 6 us arasındadır gerilim sınırları 2500 voltun üstüne çıkabilir. Akım değerleri 500 amper ile sınırlıdır.
IŞIK İLE AKTİF OLAN SCRLER: LASCR olarak bilinen bu elemanlar silisyum eklemler üzerine ışık düşürülerek iletime sokulurlar buna göre bir SCRnin orta eklemi üzerine ışık akısı düşürülürse oyuk elektron çiftleri ortaya çıkar eğer sayıları belli bir seviyeyi aşar ise scr iletime geçer LASCRlerin ışık almasını sağlamak için bir penceresi vardır. Bu SCRler uygulamada ışık geçirmez cisimlerin tespitinde kullanılır. Bunun yanında eğer bir LASCRyi bir led ile aynı kılıfda imal edecek olursanız optik izolatör elde edersiniz bu aynı sistemdeki devreleri birbirinden ayırmak izole etmek için kullanılır örneğin bir kumanda devresi 1000V gibi bir yüke kumanda ederken bu sistemde kontrol 510 volt gibi bir güçle yapılabilir.
Bir LASCR gerilim sınırı 1500 amperde 4000Vdur.
0 yorum:
Yorum Gönder