Voltaj uygulandığında enerji depolayabilen, gerektiğinde bu enerjiyi geri verebilen devre elemanıdır. Enerji depolayabilme özelliği kapasite sözcüğü ile ifade edilir.
Kondansatörlerin temel görevleri elektrik yükünü depo etmektir. Kondansatörler en basit yapı olarak karşılıklı iki iletken levha ve aralarındaki bir yalıtkan tabakadan oluşur.
Kondansatörün yük depo etme yeteneği kondansatörün kapasitesi olarak anılır ve birimi faraddır.
Mikrofarad (μf)
Nanofarad (nf)
Pikofarad (pf)
Tipleri: Kondansatörler, kullanılan dielektrik maddesine göre adlandırılırlar. Dielektriğin özelliği, akım geçirmemesine karşın enerji de depolayabilmesidir. En çok kullanılan dielektrik, dolayısıyla da kondansatör tipleri şunlardır.
a) Seramik
b) Kağıt
c) Polystyrene film
d) Mika
Elektrolik Kondansatörler: Yapısında elekrolit denilen kimyasal pasta emdirilmiş kağıt bulunmasından dolayı bu adı aşmıştır. Elekrolitik kondansatörlerin en önemli özelliği, kutuplandırılmış olmalarıdır. Bu bakımdan DC devreye bağlanırken, üzerindeki + veya – işarete dikkat edilerek + kutbu devrenin + ucuna, kutbuda – ucuna bağlanmalıdır.
Elektrolitik kondansatörler yalnız DC devrelerde diğerleri hem DC, hemde AC devrelerde kullanılırlar.Kondansatöre, Uygun bir voltaj uygulandığında kondansatör akım çekerek enerji depolar, diğer bir ifadeyle ŞARJ olur. Şarjı bir kondansatör, bir alıcıya bağlanırsa, akım vererek depoladığı enerjiyi boşaltır. Diğer bir ifadeyle DEŞARJ olur.
I) Seri Bağlantı: Kondansatörlerin ardarda bağlanmasıdır. Böyle bir bağlantıda toplam kapasite azalır.
Kondansatörler iki amaçla seri bağlanırlar.
1 Sistemde mevcut kapasitenin azaltılması gerektiğinde; Böyle bir durumda istenen toplam kapasite yukarıdaki eşitlik dikkate alınarak yeteri kadar kondansatör seri bağlanarak elde edilir.
2 Sisteme bağlanması öngörülen kapasitede tek bir kondansatör temin edilmezse ; Böyle bir durumda yukarıdaki formüle bağlı kalınmak kaydıyla yeteri kadar kondansatör seri bağlanarak istenen kapasite elde edilir.
Kondansatörler iki amaçla paralel bağlanırlar.
1 Sistemde mevcut kapasitenin arttırılması gerektiğinde; Böyle bir durumda istenen toplam kapasite, ilgili formül dikkate alınarak yeteri kadar kondansatör paralel bağlanarak elde edilir.
2 Sisteme bağlanması öngörülen kapasitede tek bir kondansatör temin edilemezse; Böyle bir durumda, ilgili formül dikkate alınarak yeteri kadar kondansatör paralel bağlanarak, istenen toplam kapasite elde edilir.
Gerek seri, gerekse paralel bağlantılarda kondansatörlerin voltajlarının ve boyutlarının, kullanılan yere uygun olup olmadığında dikkate alınmalıdır.
W= ( ½) C V2
u=W/Ad = (1/2) KЄ E2
0 yorum:
Yorum Gönder