12 Aralık 2012 Çarşamba


Aşağıdaki siteler kendi araştırmalarım sırasında bulduğum Türkçe siteler olup, herhangi bir önem sırasına göre değil, harf sırasına göre dizilmişlerdir. Bu liste, kendi bilgisayarımdaki favoriler listesinin buraya aktarılmışıdır. Bilmediğim yüzlerce site olabilir, belki de en önemli siteleri buraya koymamış olabilirim. Bana bildirilen siteleri de kısa bir incelemeden sonra buraya ekleyeceğim. Giderek genişleyen ve yenilenen bir liste olmasına çalışıyorum.

320Volt Birçok yazarın katkıda bulunduğu bir blog sitesi. Aynı zamanda bir foruma da sahip.

Bilim ve Teknik - Kendimiz Yapalım TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik dergisindeki aynı adlı köşede çıkan elektronik projeler. Maalesef son güncelleme 2008.

Derin Elektronik Internetten derlenmiş çeşitli devreler.

Diyotron.com Çeşitli kategorilerde pek çok devre ve açıklamaları.

Elektronik Devreler Oldukça fazla sayıda devre ve bunların Türkçe açıklamalarını barındıran bir site.

Elektronik Hobi.com Maalesef uzun süredir güncellenmiyor. Yine de forum kısmına göz atarak bazı faydalı bağlantılar bulabilirsiniz.

Elektronik Hobi.net Blog düzeninde, robot kitleri ve elektronik devreler bulabileceğiniz bir site.

ElektroTekno Bir forum sitesi, ancak çeşitli devrelere ulaşabileceğiniz forum alanları mevcut.

eProje Az sayıda projeler bulunduran bir site.

Kote Elektronik Elektronik, Robot, CNC, PLC, ARM, Mekatronik Projeleri

Silisyum.net Temel elektronik kavramlar ve elektronik parçalar üzerine bir bilgilendirme sitesi.

Teknomerkez Teknik Bilgiler Merkezi ama elektronik projelere de yer veriliyor.

11 Aralık 2012 Salı

Bu sayfada kategorize edilmiş olarak başka sayfalara bağlantılar bulabilirsiniz. Bağlantının İngilizce ya da Türkçe olduğu yanında belirtilmiştir. Bu liste de sürekli gelişen, dinamik bir listedir. Çalışmayan bir bağlantı olursa lütfen techno.65 at hotmail.com adresine bildiriniz.

Ölçüm Cihazları
Pil kapasitesi Ölçme Cihazı-1 (İngilizce)
Pil Kapasitesi Ölçme Cihazı-1, geliştirilmiş versiyon (İngilizce)
Pil Kapasitesi Ölçme Cihazı-2 (İngilizce)
Pil Kapasitesi Ölçme Cihazları, Birçok Bağlantı (İngilizce)

5 Aralık 2012 Çarşamba




Victoria university of vellington'da Yüz takip eden bir lamba hazırlanmış, oldukça ilginç video. Kapatma düğmesini tekrar kendisi açıyor :)


30 Kasım 2012 Cuma

Aşağıdaki siteler kendi araştırmalarım sırasında bulduğum siteler olup, herhangi bir önem sırasına göre değil, harf sırasına göre dizilmişlerdir. Bu liste, kendi bilgisayarımdaki favoriler listesinin buraya aktarılmışıdır. Bilmediğim yüzlerce site olabilir, belki de en önemli siteleri buraya koymamış olabilirim. Bana bildirilen siteleri de kısa bir incelemeden sonra buraya ekleyeceğim. Giderek genişleyen ve yenilenen bir liste olmasına çalışıyorum.

ChipDocs Onbinlerce entegre devre ve elektronik parçanın özelliklerini aratabileceğiniz ve PDF formatında indirebileceğiniz bir site. İndirmek için siteye üye olmanız gerekiyor.

Circuit Lab Tarayıcınızın içinde devre çizmenize ve simulasyona olanak veren bir site. Aynı zamanda örnek devreler de içeriyor.

Datasheet Catalog Onbinlerce entegre devre ve elektronik parçanın özelliklerini aratabileceğiniz ve PDF formatında indirebileceğiniz bir site. Üyelik gerektirmiyor.

Discover Circuits Biraz karışık bir kaynak olmasına rağmen, 30,000+ devre bulundurduğunu iddia eden bu sitede gezinmek faydalı olabilir.

Electronic Circuit Libraries Pek çok link'ten oluşan bir sayfa.

Electronics Lab Hem pek çok proje bulabileceğiniz, hem de "downloads" kısmından devre elemanlarına ait PDF dökümanları bulabileceğiniz bir site.

ElectroSchematics Oldukça kapsamlı bir devre kaynağı. Amazon tarafından satış yapılan bir dükkan kısmı da var.

iFixIt Bu bir elektronik devre ya da proje sitesi değil, ancak elektronik bir cihazı tamir etmek isteyenler için çok iyi bir kaynak. Örneğin açması son derece zor olan bir iPad'i nasıl açacağınızı resimli ve detaylı olarak son derece güzel anlatıyor. Tamir ve kullanılabilecek alet edevat hakkında ayrıntılı bilgiler içeriyor.

Octopart Devre elemanlarını bulabilmek için Google türünde bir arama motoru. Bulduğunuz devre elemanlarının ayrıntılı açıklamalarına da ulaşabilirsiniz. Arama yaparken biraz uğraşmayı da göze almak lazım.

ePanorama.net Sadece elektronik devre değil, elektroniğin her dalı ile ilgili yüzlerce bağlantı bulabileceğiniz tam bir bilgi deposu.

High Voltage Lab Adı ile pek alakası olmayan bir site. Daha çok elektronik hobi devreleri üzerine yoğunlaşıyor.

NewCircuits İyi bir devre kaynağı. Üyelik sistemi var.

Pinouts.ru Tasarımı pek güzel olmasa da, pek çok cihazın konnektörlerinin bağlantı şemasını bulabileceğiniz, faydalı bir kaynak.




21 Kasım 2012 Çarşamba






ARM nedir? ARM bir mimaridir ve adını icat eden firmadan alır.Bu
mimari 1983 yılında “Acorn Computers Ltd” isimli bir şirket tarafından
ARM1 adıyla (Acorn RISC Machine 1) ismiyle tasarlanmaya başlanmış ve
1985 yılında piyasaya sürülmüştür.Takip eden sene 32 bitlik ARM2 modeli
piyasaya sürülmüş, basit ve kullanışlı yapısıyla baya ses getirmiştir.
1990 yılında firma ismi Advanced RISC
Genelde elektonik ve yazılım ile ilgili yazılar yayınlıyorum ancak bilgisayar ve telefon dünyasında devrim yaratan Steve Jobs hakkında yazılmış etkileyiciyi bir yazıyı aktarmasam olmazdı. Takip ettiğim yazarlardan M.Serdar Kuzuloğlu yine çok güzel bir yazı yazmış.

"Bilen bilir, yazılarımda da çokça değinmişimdir; ben Steve Jobs’u pek sevmem. Her hareketi ince bir halkla ilişkiler ve algı

16 Kasım 2012 Cuma





Nihayet android'de elektronik çizim programı kullanabilmek için bir adım atıldı. Her ne kadar bir görüntüleyicide olsa bu bildiğim kadar ile ilk ve devamı gelir umarım. Aşağıdaki linkten demosunu indirebilirsiniz. Tabletime kurdum içindeki hazır çizimleri görüntülüyor, ücretli sürüm 1.26 dolar. Keşke proteus isis ares içinde böyle bir program olsa simulasyonu tabletten yapmak çok farklı




USB uzatma kablosumu aradınız, buraya tıklayın o zaman

Piyasada satılan usb extender / extension kablolarda kullanılan CH315G chip ile ilgili datasheet'i aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Mesafe datasheet'te yüksek hızda 75 metre düşük hızda 300 metre olarak belirtilmiş. Extender'lar arası bağlantı rj45 ve cat-5 kablo ile sağlanıyor. USB aygıtları daha uzak mesafelerde çalıştırmak için

15 Ekim 2012 Pazartesi


                                                                   BARIŞ ÇELİK


1 Ekim 2012 Pazartesi


Bildiğimiz gibi Li-Ion piller mobil ürünlerde çok sık tercih ediliyor. Bu pillerin avantajı sağladığı güce göre hafif olması, bellek etkisinin olmaması ve kullanılmadığı zaman yavaş boşalması olarak belirtilebilir. Özellikle hafiflik, mobil cihazlarda kullanılmaları için bu pillerin en önemli avantajı. Pillerin dezavantajı olarak da daha pahalı olmaları, iç dirençlerinin yüksekliği, ısı ve fazla şarj ile ömürlerinin kısalması ve güvenlik riskleri (patlama riski) gösterilebilir.

Yakın bir zaman önce cep telefonum için bir pil aldım. Pili telefonuma taktığımda şarj etmediğini fark ettim. Yeni cihazlarda belirtildiği gibi uzun süre şarj ettiğim halde pilde herhangi bir dolma belirtisi görülmedi. Tabii hemen araştırma ihtiyacı hissettim ve ölçü aleti de dolaptan çıkarıldı. Aradaki süreci fazla anlatmadan sonucu özetleyeyim. Pilin üretim tarihi, aldığım tarihten tam iki sene öncesi idi. Bu kadar uzun süre stoklanan pilin şarjı da nerede ise sıfırlanmıştı. 3.6V olması gereken pil 1.1V gösteriyordu. Telefonun şarj cihazı şarj etmeye başlıyor, ancak pilin voltajı istenilen eşik değere ulaşmadığı için hemen şarjı kesiyordu.
Burada Li-Ion pillerle ilgili güvenlik önlemlerinden bahsetmekte fayda var. Tamamen boşalmış bir pilin şarj edilmesi önerilmiyor. Ayrıca fazla şarj, voltajın yükselmesi, ısının yükselmesi gibi etkenler de pilin patlama riski oluşturmasına sebep olabiliyor. Bu nedenle Li-Ion pillerin içine bir koruma devresi yerleştiriliyor. Bu koruma devresi, pilin voltajının aşırı düşmesi, aşırı yükselmesi, aşırı şarj akımı, kısa devre ve pilin tamamen boşaltılmaya çalışması gibi durumlarda devreye girerek pilin dış dünya ile bağlantısını kesiyor.

Benim durumumda da olan buydu. Pilin voltajı minimum değer olan 2.2V’tan çok aşağıya, 1.1V’a düştüğü için koruma devresi normal bir şarja izin vermiyordu. Pili çöpe atmadan önce son bir deneme yapmaya karar verdim. Pili yaklaşık 1 saniye kadar 6V’luk bir güç kaynağına bağladım. Bir anda pil yüksek bir akım çekerek 2.7V’a ulaştı ve hemen normal şarja takarak şarj işlemini tamamladım. Oldukça yüksek bir meblağ ödediğim pili de kurtarmış oldum. Başına benzer bir durum gelen olursa aklında bulunsun. Ancak aşağıdaki uyarıyı okumadan da işe girişmeyin!

UYARI :
Yukarıda bahsettiğim yöntemi denemek istiyorsanız, risk tamamen size aittir. Hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum. Çünkü;
           - Pil üreticisi firmalar, tamamen boşalmış bir pilin şarj edilmesini tavsiye etmemektedir. Patlama riski her zaman vardır.
           - Pile nominal gerilimi üzerinde bir gerilimi uzun süre uygulamak aşırı akıma, aşırı ısıya ve patlamaya neden olabilir.
           - İşlem sonucunda pil şarj olmaya başlasa dahi ömrü azalmış olabilir, ya da patlama riski devam edebilir. Bir süre izlemekte fayda olacaktır.
           - Dizüstü bilgisayar pili üzerinde bir deneme yapmadığım için dizüstü pillerinde aynı yöntemin çalışıp çalışmayacağını bilemiyorum. Ama onların patlaması daha da tehlikeli olur doğal olarak.

İlla denemek istiyorsanız; uygun güvenlik önlemlerini alarak denemenizi tavsiye ederim. Elektronik bilginiz ve tecrübeniz kısıtlı ise pek bulaşmayın. 

28 Eylül 2012 Cuma


FİRMA REHBERİ


İnternet çağımızın en büyük yeniliğidir ve bilgi paylaşımının ve araştırılmasının en popüler yoludur.
İnternet hayatımızı, iletişim kurma, ticaret ve yayın yapma, öğrenme, öğretme şeklimizi değiştirdi ve çeşitli etkinlikler yaratma ve bunları kontrol etmemizi sağladı

NEDEN FİRMA REHBERİNDE YER ALMALIYIM?

Firma firma gezmeden, aynı anda birden çok firmayı ziyaret etmenin tek yolu, internet üzerinden firma ürünlerine ulaşmakla mümkün oluyor
Firmanız için çok iyi bir imaj sağlar, diğer firmalar üzerinde kaliteli bir firma olduğunuz izi bırakır.
Sanal ortamda açmış olduğunuz bir sergi salonu veya şube olarak çalışır.
İstediğini değişiklikleri saati geçmeden değiştirebilme imkanı sunar.
Sizinle veya bir ürününüzle ilgili bilgi almak isteyenlere sitenizi söylediğinizde zamandan kazanmanızı sağlar
Her zaman söylediğimiz gibi, diğer reklam çeşitlerine göre size mal olabilecek en ucuz reklam aracıdır.
Diğer reklam yöntemlerine bakıldığında en geniş ve gelir seviyesi yüksek kitleye hitap edebileceğiniz tek reklam aracıdır.

www.firmamedya.com Ücretsiz Firma Rehberi


16 Eylül 2012 Pazar


Bu yazı satın aldığınız sabit disklerin ya da diğer bellek ortamlarının neden üzerlerinde yazan değerde olmadığını açıklamaktadır. Bu fark üreticilerin oynadığı bir oyundan kaynaklanmaktadır.

Bilindiği gibi, rakamların sonundaki sıfırları çeşitli ön ekler ile belirtmek mümkündür. 1,000’in karşılığı “Kilo”, 1,000,000’un karşılığı “Mega”, 1,000,000,000’ın karşılığı da “Giga” ön eki ile belirtilir. “Tera” da 1,000,000,000,000 sayısına (1 trilyon) karşılık gelir. Bilgisayar dünyasında ise bu (tam olarak) böyle değildir. İkili sistem kullanan bilgisayar aritmetiğinde, 2 üzeri 10’a karşılık gelen 1,024 sayısı “Kilo” ön ekinin karşılığı olarak kullanılır. Bu durumda 1,024 x 1,024 yani 2 üzeri 20 (Mega) 1,048,576 sayısına denk gelir. Bu sayının karesi bize Tera’nın bilgisayar dünyasındaki karşılığını verecektir, yani 1,099,511,627,776. Bu sayı, 1TB’ın içermesi gereken byte sayısıdır. 

Sabit disk ve diğer bellek ürünlerinin üreticileri ise burada bir uyanıklık yapmaktadır. Onlara göre Tera, normal matematikteki Tera’dır, yani 1,000,000,000,000. Bu da 1 TeraByte olarak aldığınız sabit diskin neden 1TB olmadığını açıklamaktadır. Hesap yaparken bu sayıları 1,024 ve katlarına bölmek gerekmektedir. Örneğin, verilen byte sayısını GB olarak hesaplamak için 1,024’ün küpüne bölmek gerekir. Üreticinin size verdiği Byte sayısı 1,000,000,000,000 / (1,024 x 1,024 x 1,024 ); yani yaklaşık 931 GB olacaktır. Sabit disk alırken alacağınız gerçek GB ve TB’ları hesaplamakta fayda var...

16 Temmuz 2012 Pazartesi

Bir zamanlar çok kullandığımız, ancak artık hiçbir işe yaramayan floppy disk'ler için buradakine benzer yaratıcı çözümler bulabilirsiniz. İleride benzer akıbete CD'lerin, DVD'lerin, USB belleklerin de uğrayacağı kesin gibi... Yazının orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

17 Haziran 2012 Pazar

Baştan belirteyim, aşağıdaki hikaye uydurmadır. Bu hikayenin gemi ve ülke adları da değişik olmak üzere pek çok versiyonu internet üzerinde gerçek bir hikaye gibi dolaşmakta olmasına rağmen, kesinlikle doğrulanmamıştır. Konuyla ilgili İngilizce kaynağa buradan ulaşabilirsiniz. Bu hikaye gerçek olduğu sanılarak pek çok sunumda kullanılmakta, konuşmalarda değinilmektedir. Yine de karşılıklı iletişimin ve karşıdakini doğru dinlemenin bir örneği olarak güzel bir hikaye. Çok kullanılan bir versiyonu aşağıdaki gibi:


“Aşağıdaki döküman, Ekim 1995 tarihinde Newfoundland civarında seyretmekte olan bir Amerikan donanma gemisi ile Kanadalı yetkililer arasında geçen bir telsiz konuşmasının dökümüdür.


Amerikalılar : Çarpışmayı önlemek için, lütfen rotanızı 15 derece kuzeye çevirin.


Kanadalılar : Çarpışmayı önlemek istiyorsanız, asıl sizin 15 derece güneye yönelmenizi tavsiye ediyoruz.


Amerikalılar : Ben Amerikan donanma gemisi kaptanıyım, size rotanızı değiştirmenizi söylüyorum!


Kanadalılar : Hayır, asıl ben size söylüyorum, siz rotanızı değiştirin.


Amerikalılar : Bu Amerika’nın ikinci büyük uçak gemisi USS Lincoln’dür. Yanımızda üç destroyer, üç kruvazör ve bir çok destek gemimiz var. Ya 15 derece kuzeye dönüp önümüzden çekilirsiniz, ya da geminin güvenliği için gerekeni yaparız!


Kanadalılar : Burası deniz feneri. Siz bilirsiniz!”


Karşınızdakini iyi dinlemek, onu anlamanın ilk ve en önemli koşuludur...

18 Mayıs 2012 Cuma

Genellikle Hollywood filmlerini izlerken bilgisayarlı sahnelerde beni  ya gülme alır ya da yapılan aptalca yorumlara ve işlemlere sinirlenirim. Aşağıda bu tür filmlerde artık klişeleşmiş olan bilgisayar hatalarını ve komikliklerini bulabilirsiniz.

1-    
Bilgisayara girilemediğinde (ACCESS DENIED) mutlaka bir yolu bulunur, kesinlikle bir çözümü vardır.

2-     Bir işlem ne kadar karmaşık olursa olsun 3 saniyenin altında yapılır. Modemlerin hızı 2 GB/sn. civarındadır.

3-     Bir fabrika, elektrik santralı, nükleer santral ya da füzenin nedense önce kontrol paneli ısınır, yanmaya başlar, ardından da bütün bina havaya uçar!

4-      Bir bomba düzeneğini kontrol eden elektronik devrenin üzerinde mutlaka geri sayan dijital bir sayaç olmalıdır, yoksa düzenek asla çalışmaz.

5-      Ekranda görünen bir dosyayı silerseniz, o dosya dünya yüzündeki bütün disklerden, diğer bilgisayarlardan ve bellekten  sonsuza kadar kaybolur. Yedekleme yoktur, dosya kurtarma yazılımları bilinmez.

6-      Bir diskte şifreli dosyalar varsa, diski bilgisayara takar takmaz bilgisayar şifre sorar.

7-      Bütün diskleri bütün bilgisayarlar okuyabilir, bütün yazılımlar her platformda çalışır.

8-      Ekipman ne kadar yüksek teknolojili ise, o kadar çok düğmesi olur. Nedense hiç bir düğmenin üzerinde isim ya da bir şekil olmaz!

9-      Ne kadar eski olursa olsun bütün bilgisayarlarda 3 boyutlu, yüksek rezolüsyonlu ve gerçek zamanlı grafikler standartdır.

10-   20 senelik dizüstü bile video görüşme yapabilir ve süper bilgisayar hızındadır.

11-   Oyuncu ekrana bakarken yüzünde ekranın yansıması olur, bütün ekranlar inanılmaz parlaktır.

12-   Bilgisayarlar asla çökmez, kullanıcılar asla hata yapmaz.

13-   Herhangi bir bilgisayarda dünyada yaşayan herhangi birinin tüm bilgilerine ulaşmak çocuk oyuncağıdır. Tüm adli siciller, banka hesapları ve diğer bilgiler internet üzerinden herkese açıktır.

14-   Kurtuluş Günü (Independence Day) filminde olduğu gibi, bir dizüstü bilgisayarda çalıştırılan virüs yükleme programı her bilgisayarı etkileyebilir, uzaylıların bilgisayarları da dahil!

15-   Milyonlarca satır programı olan ve milyonlarca dolarlık bir parkı yöneten (Jurassic Park) süperbilgisayarı 13 yaşında bir çocuk kullanabilir, hayatında Unix kullanmamış olsa bile. Zaten Unix bilgisayarın kullanıcı arayüzü Mac, dosyalama sistemi DOS’tur ama aynı zamanda süper bilgisayardır.

16-   Aslında herkes her bilgisayarı kullanabilmektedir. Zaman yolcuları eski zamanlara dönüp DOS bilgisayarı hiç sorunsuz hemen kullanır.

17-   Bir virüs ya da zararlı programı bilgisayarın fişini çekerek durduramazsınız. Bütün bu virüslerin ve zararlı programların dahili bataryası vardır çünkü!

18-   Yine zararlı bir virüsün ya da programın yüklenmesini telefon hattını kopararak önleyemezsiniz. Bir şekilde kablosuz da işini yapar.

19-   Bilgisayarlar sadece Hacker’lar ve virüsler tarafından çökertilebilir. Normalde asla çökmezler.

20-   Bütün ekran yazıları 72 punto olmak zorundadır.

21-   Bilgisayarı yeniden başlatmanın tek yolu, binanın elektriğini kesmektir.

22-   Şifreler en çok 3 kerede tahmin edilebilir. 3 kerede şifreyi bulamazsanız vazgeçmeniz gerekir.

23-   Tüm programlar, tüm sistemlerde “ENTER”a basarak çalışır.

24-   Bütün kameralar, tarayıcılar ve fotoğraf makinaları 500 Megapiksel çözünürlüktedir. Herhangi bir imajı bozulma olmadan sonsuza kadar büyütebilirsiniz.

25-   Güvenlik için asla tedbir alınmaz. Dışarıdan gelen biri koca uzay aracını uçurabilir.

26-   Bütün Hacker’lar siyah ya da Hawai yazılı tişört giymek zorundadır.

27-   Gelen tüm mesajlar harf harf gelip ekrana yansır. E-mail telgraf gibi çalışmaktadır.

28-   E-mail geldiğinde bütün ekranı kaplayacak şekilde kendi kendine açılır.

29-   Kimse Windows kullanmaz. Macintosh pazar payı en az %75’tir.

30-   Karmaşık grafik işlemleri, kullanıcı arayüzü kullanımları sadece klavye ile yapılabilir. Fare benzeri şeyler kullanmaya gerek yoktur.

31-   Bir robotun gözleri kırmızıya dönerse, başınız dertte demektir, kötü kişilik olmuştur.

32-   Cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar asla şarja ihtiyaç duymaz, pil ömürleri neredeyse sonsuzdur. Ancak yardım çağırmaya kalkarsanız hemen pilleri biter.

33-   Resim ve ses gönderiminde gecikme söz konusu değildir. Örneğin Mars ile hiç gecikme olmadan eş zamanlı konuşulabilir. Star Wars’ta olduğu gibi binlerce ışık yılı ötedekilerle bile 3 boyutlu hologramlar ile ve eş zamanlı konuşulur.

34-   Çalışmayan bir bilgisayar ya da sisteme son çare olarak tekme ya da yumruk vurulur. %99 ihtimalle çalışır.

35-   Kapının şifresini bilmiyorsanız elektronik düzeneğe ateş edin. Elektronik devresi vurulunca bütün kapılar otomatik açılır.

36-   Dokunmatik ekranlara dokunduğunuzda mutlaka ses çıkarırlar.

37-   Bir ekrana şifre girilirken, ***** şeklinde gösterim yerine, şifreyi herkesin görebileceği şekilde ve 96 punto olarak girmek esastır. Hatta şifre girilen ekranın bir kopyası duvardaki dev ekrana yansıtılır. Kimse kimsenin şifresine bakmaz, güvenlik sorunları oluşmaz.


Benzer bir çok hata ve komiklik bulunabilir. Bu filmleri yaparken neden bir uzmana danışmazlar ya da gerçeğe yakın sahneler çekmezler, anlamakta zorlanıyorum...



1 Mayıs 2012 Salı





Bugün sizlere yeni hizmete açılan elektrik ve elektronik portalını tanıtmak istiyorum. Portal şu anda beta durumunda, elektrik elektronik mekatronik gibi konularda odaklanmış aramalar gerçekleştirebileceğiniz portal aslında özel bir arama motoru olarak düşünülebilir. Bilgi aramadan malzeme bulmaya kadar çok geniş bir aralıkta aramalar gerçekleştirebilirsiniz. Zamanla dahada gelişeceğine

2 Nisan 2012 Pazartesi








TAMSAT (amatör uydu teknolojileri derneği) Türkiye'nin ilk uydu uçuş bilgisayarını üretti. Haberin ayrıntılarına aşağıdaki linkten bakabilirsiniz. Tamsat ekibine çalışmalarında başarılar dilerim.



tamsat uydu uçuş bilgisayarı 

1 Nisan 2012 Pazar






Google tarafından 2007 yılından beri geliştirilen ve desteklenen android işletim sistemi tanıtım videosu 53 dakika sürüyor. Eğer mobil uygulamalar geliştirmek istiyorsanız bu videoyu mutlaka izlemelisiniz.


ANDROİD RÖLE CİHAZ KONTROL ÜRÜNÜMÜ ARADINIZ ? BURAYA TIKLAYIN O ZAMAN..










Daha önce buradaki wireless elektrik iletimi videosunu paylaşmıştım, şimdi de basit bir wireless elektrik iletimi uygulamasını paylaşıyorum. Pdf uygulama ingilizce olarak hazırlanmış. Aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. 



wireless elektrik iletimi download



Alternatif link:



wireless elektrik iletimi download



Ayrıca videosunuda ekliyorum.





28 Mart 2012 Çarşamba

Apple’ın da bir zamanlar sloganı da olan “Think Different – Farklı Düşün” ilkesi üzerine bir hikaye...


Uzman bir fizikçi, öğretim üyesi başka bir fizikçi arkadaşı tarafından üniversiteye davet edilir. Öğretim üyesi, bir fizik sınavı sonucunda öğrencisine sıfır vermiş, öğrenci de sonuca itiraz etmiş ve tam puan alması gerektiğinde ısrar etmiştir. Sonuçta tarafsız bir uzmana sormaya karar verirler ve uzman fizikçiyi çağırırlar. Sınav sorusu şöyle bir şeydir:


“Barometre yardımı ile çok katlı bir binanın yüksekliğinin nasıl bulunacağını gösteriniz”


Öğrencinin cevabı şöyledir : “Barometreye uzun bir ip bağlanır ve binanın tepesinden sarkıtılır. Barometre yere değince ip toplanarak uzunluğu, dolayısı ile binanın yüksekliği ölçülür!” Fizikle pek ilgisi olmasa da bulunan çözüm tamamı ile doğrudur. Ancak öğrencinin fizik bilgisini göstermemektedir.


Uzman, öğrencinin fizik bilgisini ölçmek için bir ara formül önerir. Öğrenciye 6 dakika süre verir ve bu sürede, sorunun cevabını fizik bilgisini gösterecek şekilde vermesini ister. İlk 5 dakika öğrenci kağıda hiçbir şey yazmaz. Uzman da öğrencinin soruyu bilemediğini düşünerek ne olduğunu sorar. Öğrenci ise, soruya verecek birçok değişik cevapları olduğunu ama en iyisini seçmeye çalıştığını belirtir.


Sürenin sonunda öğrenci cevabını yazar : “Binanın tepesine çıkıp barometreyi aşağıya atın, düşme süresini (t) bir kronometre ile tutun. Binanın yüksekliği x=0.5*a*t^2’dir. Cevap doğrudur ve fizik bilgisini de göstermektedir. Öğretim üyesi öğrenciye tam puanı verir.


Ancak, uzman merakını yenememektedir. Barometre ile yükseklik ölçmenin bilinen yöntemi binanın zemininde ve en üst katında basınç ölçümü yaparak aradaki basınç farkından yüksekliği bulmaktır. Fakat, öğrenci bir türlü bu cevabı vermemektedir. Dayanamaz ve öğrenciye sorar : “birçok değişik cevabınız olduğunu söylemiştiniz, bunları öğrenebilir miyim?”


Öğrenci, “tabii” der, “yöntemlerden biri güneşli bir günde barometrenin ve gölgesinin boyunu ölçmek; daha sonra binanın gölgesinin boyunu ölçerek orantı hesabı ile binanın boyunu hesaplamaktır”


“Başka?”


“Binanın merdivenlerini çıkarken barometrenin boyu ile tek tek işaretlersiniz. İşaretlerin sayısı ile barometrenin boyunu çarpınca binanın yüksekliği ortaya çıkar.”


“Fazla basit”


“Daha karmaşık bir yol isterseniz, barometreyi bir ipin ucuna bağlayıp sarkaç gibi sallarsınız. Sallama işlemini binanın zemin ve en üst katlarında yaparak buralardaki g değerini sallanma periyodundan hesaplayıp, aralarındaki farktan binanın yüksekliğini çıkarabilirsiniz”


“Daha da uzun bir ip alıp, binanın tepesinden en alta kadar barometreyi sarkıtıp, yine sallanma periyodundan binanın yüksekliği hesaplanabilir”


“Hala bir sürü çözüm yolum var. Belki de en iyisi, binanın girişindeki bekçiye, bana bu binanın yüksekliğini söylerse ona barometreyi vereceğimi söylemektir :-)”


Uzman, artık dayanamaz, öğrenciye sıradan, bilinen yöntem ile yükseklik ölçmeyi bilip bilmediğini sorar.


“Tabii ki biliyorum, sadece okuduğum okuldaki eğitimcilerin bana nasıl düşüneceğimi öğretmelerinden sıkıldım!”


Bu hikayedeki öğrencinin ismi Niels Bohr’dur. Kuantum kuramının atom yapısının belirlenmesinde ilk kez kendi adıyla anılan atom modelini oluşturmuş, kuantum fiziğinin gelişmesinde 50 yıla yakın bir süre öncü rol oynamıştır. Ayrıca 1922 Nobel Fizik Ödülü sahibidir.


Uzmanın adı ise Ernest Rutherford’dur. Nükleer fizikçi ve 1908 Nobel Kimya Ödülü sahibidir.


Öğretim görevlisinin adını bulamadım. Aslında pek bulmaya da çalışmadım. Çünkü bence ancak farklı düşünenler bir fark yaratabiliyorlar...

14 Ocak 2012 Cumartesi

Baskı Devre: Elektronik devre elemanlarının üzerine yerleştirildiği ve bu elemanlar arasındaki elektriksel bağlantının bakırlı yüzde oluşturulan yollarla sağlandığı plakalara baskı devre plaketi veya kısaca baskı devre adı verilir.


İşlem Basamakları:
1. Baskı Devresindeki Elamanların Ölçülerine Göre Plaket Boyutunun Belirlenmesi:
Baskı devresinin hazırlanması için devrede bulunan elektronik elemanların plaket üzerine yerleşim şekli düşünüldükten sonra gerekli sadelik sağlanarak, şema düzenlenir. Kullanılan devrenin elemanlarının gerçek boyutları ölçülerek yukarıdaki tabloya kaydedilir.
2. Yerleştirme Şekli ve Montaj Ölçülerinin Ayarlanması:
Elektronik devre elemanları plaket üzerine dik ve yatay olarak monte edilir. Baskı devre plaketi üzerine elemanların paralel veya dik montajına karar verilmelidir. Eğer üç bacaklı elemanların arasındaki mesafe yeterli ise bacakların gövdeye bağlı olduğu ölçüde plakete takılması önerilir.

3. Devre elemanlarının montaj şeklinin belirlenmesi:
Devre elemanlarının montaj şekli belirlenirken aşağıdaki durumlara dikkat edilmelidir.
• Diyot, direnç gibi devre elemanları yatay; üç ya da daha fazla bacağı olan transistör, tristör, triyak vb. elemanlar ise dikey olarak monte edilmelidir. (Plakete göre)
• Gerek iki bacaklı, gerekse üç bacaklı elemanların bacak aralıkları plaket üzerinde hep aynı olmalıdır.
• Çalışma sırasında ısınacak elemanların diğer devre elemanlarını etkilememesi için aralarında uygun mesafe bırakılmalıdır.
• Yerleştirme sırasında elemanların birbirine değmemesine ve plaket üzerinde fazla yer kaplamamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca bu hususların yanında görünüşe ve estetiğe de dikkat edilmelidir.
4. Baskı devre plaketinin hazırlanması:
Uygulanacak devrenin büyüklüğüne göre baskı devre plaketleri istenilen ölçülerde olmayabilir. Bunun için bu plaketleri kesmek gerekir. Sağlıklı bir kesme işlemi için şu metotlar kullanılır. Giyotin makasla kesme, maket bıçağı ile kesme, testere ile kesme.
5. Patern çıkarmak:
Devre şemasının, baskı devre plaketine aktarılacak duruma gelmiş haline patern denir. Plaket üzerinde akım yollarının çizilmesi iki yöntemle yapılır.

a. Ada yöntemi: Eleman sayısı az, daha ziyade amatörce hazırlanan hobby devrelerinde kullanılır. (Sol şekil)
b. Bağlantı yolları yöntemi: Eleman sayısının fazla olduğu, profesyonelce hazırlanan plaketlerde kullanılır. (Sağ şekil)
Baskı devre plaketi üzerine aktarılacak paternin çıkarılması için milimetrik kağıt veya köpük kullanılır.
• Devre eleman boyutları göz önüne alınarak, elemanlar milimetrik kâğıt üzerine yerleştirilir. Köpük kullanılacaksa milimetrik kağıt köpük üzerine yapıştırılır ve yerleşim planına göre eleman ayakları köpüğe batırılarak yerleştirilir. (Bu yüz plaketin elemanlı yüzü kabul edilir, yani elemanlar bu yüze yerleştirilir.)
• Eleman bacaklarının geleceği delik yerleri tespit edilir ve bu delikler arasına semboller çizilir. Daha sonra devreye uygun olarak hatlar çizilip koyulaştırılır.
• Milimetrik kâğıt ters çevrilerek, eleman bacaklarının geleceği yerler ve hatlar işaretlenip çizilir. (Bu yüz plaketin bakırlı yüzü kabul edilir.) Hazırlanan Patern uygun bir metotla bakırlı yüzeye aktarılır. (Hat kalınlıkları 1,5-2 mm, bağlantı noktaları 3-5 mm olmalıdır.)
Amaç: Flip-Flop devresinin görsel uygulamasını öğrenir.

Giriş: Flip-Flop devreleri değişik amaçlarla kullanılan devrelerdir. Birçok elektronik elemanın temlini oluşturur. Genellikle çift çıkışlı olarak kullanılırlar. Transistorün birinin iletime geçmesi durumunda diğerinin kesime gitmesi mantığına göre çalışır. Böylece çıkışlardan birisi aktif iken diğeri aktif değildir.

Biz bu devremizde çıkışların aktif veya pasif olma durumunu ledler yardımıyla görsel hale getirilmiş halini uygulayacağız. Böylece hangi çıkışın aktif hangi çıkışın pasif olduğunu gözlemleme imkanı bulacağız. Çıkış aktif iken led yanmaz, pasif iken ise yanar. Bu durum kondansatör kapasitelerine göre belli hızda sıralı bir şekilde devam eder. Yani kondansatör şarj olurken bağlı olduğu transistör iletimde, kondansatör deşarj olurken bağlı olduğu transistor ün beyzine ters sinyal geleceği için transistör kesimdedir.

Ayrıca bu tür devreler hobi amaçlı da kullanılan devrelerdir.

Kullanılan Malzemeler:

Devrenin Bağlantı Şeması:

İşlem Basamakları:
1. Gerekli malzemeleri temin ediniz.
2. Bread Board üzerinde devre bağlantı şekline göre devreyi kurunuz.
3. Devreyi kurarken Bread Board bağlantı yollarına ve eleman özelliklerine dikkat ediniz.
4. Devreyi kurduktan sonra öğretmen gözetiminde devreye enerji veriniz.
5. Ledlerin sırasıyla yanıp söndüğünü gözlemleyiniz.
Not:
1. Değişik kapasiteli kondansatörler kullanarak, ledlerin yanıp sönme süresini gözlemleyiniz.
Amaç: Transistörün LDR ile kontrolünü öğrenir.

Giriş: Aydınlıkta az direnç, karanlıkta yüksek direnç gösteren devre elemanlarına LDR denir. Başka bir deyişle LDR'nin üzerine düşen ışık degerine göre gösterdiği direnç değişimi ters orantılıdır.

Şekildeki devre LDR ile transistor ün kontrol edilmesi devresidir. Bu devrede LDR üzerine ışık düşerse LDR’nin direnci düşük olacağından transistor ün beyzine gerekli tetikleme sinyali gelmeyeceğinde Led yanmaz, LDR üzerine ışık düşmezse LDR’nin direnci yüksek olacağından transistor ün beyzine gerekli sinyal gelir ve transistör tetiklenerek emiter-kollektör arası direnç düşer ve Led yanar. Yani aydınlık ortamda Led yanmaz, karanlık ortamda yanar. Böylece LDR ile transistör kontrol edilerek ışık kontrolü yapılabilir.

Kullanılan Malzemeler:
1. 2x330 Ω
2. 10 kΩ
3. LDR
4. BC 237
5. Led diyot
6. Bread-Board


Devrenin Bağlantı Şeması:
İşlem Basamakları:
1. Gerekli malzemeleri temin ediniz.
2. Bread Board üzerinde devre bağlantı şekline göre devreyi kurunuz.
3. Devreyi kurarken Bread Board bağlantı yollarına ve eleman özelliklerine dikkat ediniz.
4. Devreyi kurduktan sonra öğretmen gözetiminde devreye enerji veriniz.
5. Işıksız ortamda ledin yandığını, ışıklı ortamda yanmadığını gözlemleyiniz.

Not:
1. LDR ile R1 direncinin yerini değiştirerek devreyi çalıştırınız ve neyin değiştiğini gözlemleyiniz.
Amaç: Transistörün anahatarlama elemanı olarak kullanılmasını öğrenir.

Giriş: Transistörlerin anahtarlama elemanı olarak kullanılması oldukça yaygındır. Anahtarlama elemanı olarak kullanılmasında iki önemli nokta vardır: Kesim noktası ve doyum noktası. İyi bir anahtarlayıcı bu iki nokta arasında çok hızlı gidip gelebilmelidir. Diğer bir ifadeyle giriş düşük voltajda olduğu zaman çıkış yüksek voltaja çıkabilmeli, giriş yüksek voltajda olduğu zaman çıkış düşük voltaja inebilmelidir. Transistörün iletken olabilmesi için; NPN tipi bir transistörün beyzine yaklaşık olarak +0,6 V, PNP tipi bir transistörün beyzine ise yaklaşık olarak -0,6 V bir sinyal uygulanması gerekir. Transistörün beyzine uygulanan bu küçük sinyaller ile kolektör emiter arasını iletime geçirerek, kolektöre bağlanan yükü kontrol edebiliriz. Şekildeki devrede butona basıldığında transistörün beyzine gerekli sinyal gideceğinden transistör iletken olur ve emiter kolektör arasından akım geçer ve led yanar. Buton basık iken transistör iletken ve led yanık, boton basık değil iken transistör kesimde ve led sönüktür.

Kullanılan Malzemeler:
1. 330 Ω
2. 4.7 kΩ
3. Led diyot
4. BC 237
5. Buton
6. Güç kaynağı
7. Bread-Board


Devre Bağlantı Şeması:
İşlem Basamakları:
1. Gerekli malzemeleri temin ediniz.
2. Bread Board üzerinde devre bağlantı şekline göre devreyi kurunuz.
3. Devreyi kurarken Bread Board bağlantı yollarına ve eleman özelliklerine dikkat ediniz.
4. Devreyi kurduktan sonra öğretmen gözetiminde devreye enerji veriniz.
5. Butona basıldığı zaman ledin yandığını, basılmadığı zaman yanmadığını gözlemleyiniz.
Amaç: Diyotların çalışma prensiplerini kavrar.

Giriş: Diyot, silisyum gibi bir yarı iletken maddenin P ve N tipi olarak elde edilmiş iki türünün birleşiminden oluşan bir devre elemanıdır. Pozitif elektriksel özellik gösteren kutbu Anot (P-maddesi), negatif elektriksel özellik gösteren kutbu katot (N-maddesi) olarak adlandırılır. Diyodun en önemli elektriksel özelliği akımı tek yönde iletmesidir. Eğer anot-katot arası gerilim silisyum diyotlar için yaklaşık olarak 0,7V'un üzerindeyse diyot anottan katoda doğru iletime geçer. Eğer diyodun anot ucundaki gerilimi katot ucundaki gerilimden daha büyükse diyot iletime geçer. Led, ışık yayan flamansız lambalardır. Uygun çalışma akımları 2mA-20mA arasıdır. Uygun çalışma akımı esnasında üzerlerine düşen gerilim LED’in yaymış olduğu ışığa göre değişiklik gösterir. Örneğin çalışma anında kırmızı ledin üzerine 1,5-1,6V dolayında gerilim düşer.

Kullanılan Malzemeler:
1. 330 Ω
2. Diyot
3. Led diyot
4. Güç kaynağı
5. Bread-Board


Devre Bağlantı Şeması:
İşlem Basamakları:
1. Gerekli malzemeleri temin ediniz.
2. Bread Board üzerinde devre bağlantı şekline göre devreyi kurunuz.
3. Devreyi kurarken Bread Board bağlantı yollarına ve eleman özelliklerine dikkat ediniz.
4. Devreyi kurduktan sonra öğretmen gözetiminde devreye enerji veriniz.
5. Yönü doğru bağlanan diyot ve ledlerin yandığını, ters bağlanan diyot ve ledlerin yanmadığını gözlemleyiniz.

13 Ocak 2012 Cuma

Amaç: Lehimlenmiş devre elemanlarına zarar vermeden sökmek ve bu konuda gereken bilgi ve becerileri kazanmak.

Açıklama: Elektronik devrelerde arıza durumunda parça değiştirilmesi en sık rastlanan işlerdendir. Değiştirilecek parça baskı devreye ya da diğer elemanlara lehimlenerek tutturulmuşsa (çoğu kez böyledir) o takdirde bu elemanın bağlantısını sağlayan lehimin eritilmesi gerekir. Bazen sadece eritme yetmez o bölgede bulunan tüm lehimin alınması gerekir. Örnek olarak direnç, diyot gibi iki bacaklı elemanları bağlı oldukları yerden sökerken sadece tek bacaktaki lehimin eritilip elemanın o yönden çekilip bağlantıdan kurtarılması daha sonra da aynı işlemin diğer bacak için yapılması yeterlidir. Buna göre iki bacaklı elemanların sökülmesinde lehimi eritmek için havya, parçayı çekmek için kargaburun, cımbız gibi aletlerin dışında özel bir lehim sökücü kullanılması gerekli olmayabilir. Buna karşılık entegreleri lehimli oldukları yerden sökerken bacakları tek tek kurtarmak mümkün olmadığı için her bacağın bağlantısındaki lehimi eritip o bölgeden tamamen almak gerekir. Lehimin tamamen temizlenip alınmasında lehim pompası, lastik balonlu lehim gücü havya veya lehim emme fitili kullanılır.


Kullanılan Araç ve Gereçler:
1. Havya
2. Kargaburun
3. Lehim emme aracı (emme pompası, fitili veya örgülü kablo)
4. Önceden kullanılmış plaketler

İşlem Basamakları:
1. Kullanılmayan eski bir plaket temin ediniz.
2. Sökeceğiniz elemanları belirleyiniz.
3. Havyayı ısıtarak lehim noktasına temas ettiriniz.
4. Lehim eridikten sonra pompa veya fitil ile alınız.
5. Elemanın diğer bacaklarındaki lehimi de aynı şekilde alınız.
6. Eleman bacakları arkadan kıvrılmış ise, karga burun ile düzeltiniz.
7. Elemanı plaketten çıkarınız.
8. Uygulamayı sökmek istediğiniz tüm elemanlara uygulayınız.
Balonlu Havye
Balonlu Tip Pompa
Lehim Emici Fitil

12 Ocak 2012 Perşembe

Amaç: Devre elemanlarının (Direnç, diyod, kondansatör, transistör, entegre) plaket üzerine lehimlenmesi ile ilgili bilgi ve beceri kazanır.

Açıklama: Elektronik devre elemanlarını plaketlerin üzerine lehimlemeden önce, bacaklarını elemana göre bükmek gerekir. Bacakları bükülürken üzerindeki yazılar okunacak şekilde olmalıdır. Elemanların ayakları çok uzun veya çok kısa bırakılmamalıdır. Entegre ve entegre soketlerini tanıtıcı işaretler, nokta ve çentikler sol tarafa, dik monte edilecekse üste gelmelidir.

Kullanılan Araç ve Gereçler:
1. Havya
2. Yankeski
3. Kargaburun
4. Delikli bakır plaket
5. Direnç, diyod, kondansatör, transistör, entegre
6. Pasta
7. Lehim

İşlem Basamakları:

1. Elektronik elemanların bacaklarının plaket üzerinde kalan kısmı 2mm veya daha fazla olmalıdır.
2. Kondansatör, transistör ve 1 Watt’tan büyük dirençlerin plakete mesafesi 3-7 mm olmalıdır.
3. Elektronik kondansatörlerin bacakları gereğinden fazla açılmamalıdır.
4. Eleman bacakları uzunsa makaron takınız.
5. Kondansatör ile plaket arasında en az 3 mm olmalıdır.
6. Transistör bacaklarını çapraz lehimleyiniz.

Direncin Plakete Montajı:

1. Eleman bacağını kargaburun ile düzeltiniz.
2. Montaj deliğine uygun olarak elemanın her iki bacağını karga burun ile 90o bükünüz.
3. Bükme işlemi sırasında eleman yazıları üste gelmelidir.
4. Eleman ayaklarını plaket deliklerine sokunuz. Arka kısımdan bükünüz.
5. Bacakların fazlalık kısmını ya keski ile keserek eleman bacağını plakete lehimleyiniz.
Amaç: İletkenlerin plaket üzerine lehimlenmesi ile ilgili bilgi ve beceri kazanır.

Kullanılan Araç ve Gereçler:
1.       Havya
2.       Yankeski
3.       Kargaburun
4.       Bakır plaket
5.       0,75 mm2 kesitinde çoklu iletken
6.       Pasta
7.       Lehim

İşlem Basamakları:
    1.       8 adet 5 cm boyunda iletken kesiniz.
    2.       İletkenlerin birer ucunu 10 mm çıplatınız.
    3.       Çıplatılan uçlara ön lehimleme yapınız.
    4.    Bakırlı plaket üzerine nokta lehimleme yapınız.


    5.       Ön lehimleme yaptığınız iletkenin ucunu plaket üzerindeki lehim üzerine değdiriniz.
    6.       Isınan havyayı iletken üzerine bastırınız.
    7.       Lehim eriyerek iletkenin üzerini kapladıktan sonra havyayı çekiniz.
       8.     Lehim katılaşıncaya kadar iletkeni hareket ettirmeden bekleyiniz.
    9.       Aynı işlemleri diğer iletkenlerin lehimlenmesi için tekrar ediniz. Ve yandaki şekli oluşturunuz.

Internet üzerinde dolaşan yanlış ve yanıltıcı pek çok bilgi var elbette ve biz bunları araştırmadan e-mail listemizdeki herkese göndermeye, sosyal medyada paylaşmaya nedense çok meraklıyız. Bunlara İngilizce “Hoax” adı veriliyor. Daha önce de yazdığım gibi, şüphe duyulan durumlarda iyi bir arama ile hemen foyası ortaya çıkan şeyler bunlar. Ama maalesef çoğumuz araştırmaya gerek bile görmeden hemen paylaşıyoruz. Örneğin bu link ile İngilizce’sini verdiğim “Hoax”ta yaşamın temel maddesi olan su, tehlikeli bir kimyasal gibi gösteriliyor. İnsanların çok büyük bölümü de verileni olduğu gibi kabul ediyorlar. İşte bu “Hoax”tan yola çıkarak yapılmış bir araştırma ve sonuçları:

1997 yılında 14 yaşındaki bir öğrenci katıldığı bir bilim fuarında yaptığı çalışma ile birinci oluyor. Öğrencinin göstermeye çalıştığı, yalancı bilimsellik ve hatalı bilgi ile insanların nasıl kandırılabildiği ve bu bilgilerin sorgulanmadan nasıl hızlıca yayıldığı. Projede, öğrenci “dihidrojen monoksit” adlı kimyasalın çok sıkı kontrol edilmesi ya da yasaklanması için insanları bir dilekçeye imza atmaya çağırıyordu. Bu kimyasalın yasaklanması için gösterilen gerekçeler şunlardı:

  • Aşırı terleme ve kusmaya yol açabilir
  • Asit yağmurlarının ana unsurlarından biridir
  •  Gaz hali tehlikeli yaralanmalara yol açar
  •  Kaza ile yutulması ölüme yol açabilir
  • Erozyona yol açar
  • Araçların fren sistemlerinin verimini düşürür
  • Kanser hastalarındaki tümörlerin içinde de bulunmuştur.


Öğrencinin, bu kimyasalın yasaklanması için mülakat yaptığı 50 kişiye ait cevaplar şu şekilde imiş:

  • 43 kişi yasak için destek vereceğini belirtmiş
  • 6 kişi kararsız olduğunu söylemiş
  • Yalnızca 1 kişi bahsedilenin su olduğunu anlamış!

 Öğrencinin projeye koyduğu isim : “Ne kadar kolay kandırılabiliyoruz?”. Sanıyorum cevap çok bariz. Bu yüzden lütfen “bilimsel” adı altında gelen her bilgiye inanmayın ve mutlaka gerçekliğini araştırın!